måndag 4 oktober 2010

Ölands skördefest

Helgen som har passerat så har det varit Ölands skördefest. I år har det nog varit rekord, hela ön har levt upp igen. Årets by/socken är Gärdslösa, det har varit full fart i byn. Den gamla affären som varit stängd i ca 40 år stod öppen det har även varit en mack med service dygnet runt men jag hann inte ut för att kika men alla gamla saker stod kvar och dom som har varit där har berättat att det såg ut precis som den förra butiksägaren bara släckt ner och gått hem så det hade varit en spännande upplevelse.



Däremot så hann vi upp en sväng på fredagskvällen till slottet (Borgholms slottsruin) där man har eldat i 3 dygn i sträck och bränt kalksten, som tradition så brukar dom elda under skördefesthelgen. I 3 dygn så eldar dom, så 1200 grader sen så får stenarna stå och svalna i ett par dar för att sedan läggas upp i stora hinkar med vatten, sen lägger man upp dom på ett stort bord, då startar en process så att stenen smular sönder sig som man senare använder att laga fogarna med mellan stenarna.



När jag stod nere vid ugnen och kikade upp mot slottsväggen så bildade röken ett härligt himmelspel mot månen.



Mannen som stod på vaktpasset då var så vänlig att öppna luckan på ugnen så jag kunde fota elden, jag lovar det var riktigt varmt 1100 grader så jag vågadse inte fram riktigt så långt fram som jag ville min bäste vän kunde ju ta skada =).




Nu så har helgen passerat och för i år så är turistsäsongen över för detta år och nu väntar 16 veckors vila & återhämtning. På vintern går Öland lite i ide och till midsommar så blir det nästan invasion med folk. Kontrasterna är så stora att när hösten kommer så är det lite skönt att det blir tomt, lite öde. Önskar er en fortsatt trevlig kväll.

1 kommentar:

  1. Åh va härligt med skördefest och så läckra bilder! :)

    SvaraRadera