onsdag 24 augusti 2011

Äleklinta

Mitt i sommaren gjorde jag en liten dagsutflykt var tanken men det kom ett hällregn så jag kom inte så långt mer än till Äleklinta, lite hann jag att njuta och fota. Äleklinta ligger vid Albökes västra kust och är en av Ölands vackraste kuststräckor. Här kan man njuta av ett härligt dopp i Kalmarsunds blåa vatten, och nedanför branten finns det bara en smal strandremsa från vilket man kan beskåda den höga klinten, även läsa åtskilliga lager i den Öländska bergrunden.


Jag såg även något som jag tror användes som pålprom, som använts under fiskeperioden och som har haft en stor betydelse för ölänningarna och fisket under 1800 - och tidigt 1900 tal.

vill man verkligen uppleva Äleklinta så ska man lämna bilen och vandra till fots norrut, mot bla Bruddesta. Här går alvaret ända fram till branten där landet sen kastar sig rakt ner mot havet. Här går att uppleva mycket dels Alvarets flora, eller bara njuta av den vackra utsikten över havet, njuta av solnedgången. Det är helt klart värt ett besök som du minns länge..........

1 kommentar:

  1. ibland behöver man inte vara ute länge för att hitta fina motiv. :)

    Jag tyckte nog också att hösten kunde väntat lite.

    SvaraRadera