onsdag 8 februari 2012

Rosvandring

Längtan efter våren är stor, efter att nästan ha skissat färdigt på rabatt nr 2 , bland växtvalet så är rosor något ständigt återkommande, jag bara älskar dom, för att stilla min längtan lite så blir det en liten rosvandring  bland dom rosor som finns i trädgården.

Först ut blir "Henry Hudson"  Det var bland dom första rosorna som flyttade in hos oss, först stod den vid dammen men när vi lade igen den så fick den bo i kruka, den blommar i renaste vitt, knopparna är i stort sett helt rosa, för att sakta övergå till vitaste vitt. Blommar från juni och fram till frosten, på hösten bildar den nypon. Bladverket är grönt och friskt och så länge vi har haft den så har den varit sjukdomsfri. Det är en vacker liten skönhet.
 Ros nummer 2 är även den en vit skönhet  " Mme Plantier" , även den var bland dom första tror tom att det var den första som flyttade in hos oss. Den bildar en kraftig  buske med ljustgrönt bladverk och nästintill taggfri. Starkväxande och översållad med vita fyllda blommor i stora klasar, den doftar alldeles underbart. Den är skuggtålig och blir 150 cm i höjd och kan bli upp till 250 cm bred. 


Tyvärr så har den fått en ganska så hård hantering hos mig, den har flyttats ett flertal gånger men den kommer alltid igen, den är tyvärr inte så stor men jag får hjälpa den lite på traven och kanske införskaffa en till att plantera bredvid. Det är en gammal sort ända från 1835

Ros nummer 3 är en klätterros och en riktig skönhet är "New Dawn " det är en rosa storblommig sort, växer kraftigt den bara skenade iväg i sommras. Doften är söt, den är väldigt lättskött. Blir mellan 4-5 meter och trivs att klättra på pergola,portaler, oklippta häckar.  Underbar ros, nackdelen är att den kan upplevas lite skräpig när blombladen faller. Den blommar från juli- oktober. Kommer från 1930


Ros nummer 4  är "Pascali" , jag kunde inte motstå den när jag var på plantagen den stod där i solskenet och robust sak på 40 cm och en stor röd prislapp 69 :-, rena fyndet, den har inte gjort mig besviken. Blommar i vitt med en liten cremegul nyans. Bladen är lite gråtonade, matta och den växer kraftfullt uppåt med fyllda blommor. Blir ca 1 m, blommar från juni - oktober. Ska tydligen vara en av dom bästa i den vita gruppen. 


I sommras så gjorde den mig konfunderad, en del av rosen satte nypon vilket inte hände året innan, blommorna skillde sig lite från dom andra så jag vet inte om det blivit 2 rosor i en men jag gillar den verkligen och det är en skönhet min sin svaga doft.Ros nummer 5 är en klar favorit, även den en vit skönhet, det är "Iceberger"  Sorten är från 1958, växer upprätt, med graciösa böjda blomskott. Bladen är blanka och blommorna är eleganta vita skålformade, doftar skarpt. Den blommar från juni - oktober - november och på hösten går den över lite i en rosaton.  Den blir 90 cm - 1,4 m och den finns som klätterros.

Ros nummer 6 är en buskros som vi planterade i höstas, som vi inte har sett så mycket av med den ser lovande ut. Det är rosen "Heidelberg". Enligt förteckningen så kan den användas som både buskros och klätterros, den ahr ett kraftigt upprätt växtsätt. Mörkgröna glänsande blad. Stora fyllda blodröda doftande blommor. Som klätterros så trivs den mot väggar, plank, och blir 3,5 m men den kan beskäras som buskros till 1 1/2 m. Blommar från juni - nov. 

En liten knopp har slagit ut till en blomma, i december stod den i knopp så jag är förväntansfull till våren och sommaren på att se dess praktfullhet. Ros nummer 7 har jag ingen bild på, dom satte vi också i höstas det är klätterrosen "Flammentanz" Enligt förteckningen så är det den härdigaste klätterrosen. Växer kraftigt, sidenmatta blad, stora fyllda karminröda blommor. Sätter nypon. Skuggtålig, härdig. Fin mot vägg, staket etc Blommar från juni-juli blir 5 m hög och i norr 3 m.


Ska även där bli spännande och följa rosen och se om det motsvarar förväntningarna.


Sådär nu har vi vandrat lite bland mina/våra rosor, jag längtar fortfarande efter våren men till dess får jag njuta av vackra vintervyer och krokusarna som står i köksfönstret, tulpanbuketterna som står på borden. Allt för att få in lite färg i tillvaron. Ha en skön onsdag.
KRAMAR1 kommentar:

  1. Rosor är härliga blommor, dom vill man inte vara utan.
    Våren känns långt bort just nu, det snöar för fullt här i kväll. Men ljuset är ju i alla fall lite mer vårlikt nu :)

    SvaraRadera