onsdag 2 februari 2011

Citrusmarmelad.........


Min passion är inte bara trädgård utan även att laga mat av olika slag så igår när det var en ledig dag från jobbet så blev det marmeladkok, en fräsh citrusmarmelad.


3 apelsiner

4 citroner

1 1/4 liter vatten

2 kg socker

1 msk citronsyra


Tvätta frukterna noga i varmt vatten. Skär dom i halvor och sen i 4:e delar och skiva sedan tunt. Ta gärna vara på kärnorna för dom innehåller mycket pektin. Knyt in kärnorna i lite gasväv eller annat glest tyg.


Koka den skivade frukten tillsammans med vatten i en stor tjockbottnad stor gryta,lägg i "kärnpåsen". Sätt på lock på grytan och koka sakta i 50-60 min.


Fiska upp kärnpåssen och , blanda ner sockret lite i taget och koka marmeladen kraftigt utan lock i 15 min. Skumma och gör ett marmelad prov. Häll upp ca 1 dl marmelad i en skål och rör ut citronsyran, och rör ner i grytan. Låt marmeladen stå en liten stund och gelea sig lite innan den hälls upp på rengjorda glasburkar ända upp till kanten. (Jag fiskade även upp skalen från frukten men det är valfritt. ) Detta blir väldigt mycket marmelad ca 2 lit. så vill du inte ha så många burkar halvera satsen eller ge bort till nära & kära.


Marmeladprov: Häll ca 1 msk av marmeladmassan på en liten flat kall tallrik. Låt svalna någon minut, dra sen ett streck genom massan med baksidan av en tesked. Om massan inte flyter ihop igen så är den färdigkokt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar