måndag 16 juli 2012

Lilla kotten.......


Ett av mina starkaste minnen som barn är mormor & morfars små igelkottar. Varje sommar hade dom 2 igelkottar boende hos sig som dom matade minns att morfar brukade steka pannkakor till dom och ge , vi barn njöt av deras runt tultande i gräsmattan.

För en vecka sen var vi och röjde ett område med högt gräs och när jag går där med trimmern håller hjärtat på att stanna där jag precis trimmat är en igelkott en ensam liten söt. Förskräckt försöker jag vända och undersöka sp att jag inte träffat den med trimmertråden.....

Kunde inget se och den lullat vidare efter en stund ett par dagar senare är jag uppe och klipper gräsmattan i samma område och jodå lilla korten ligger där helt orörlig och passiv.

Blev återigen rädd för att jag skadat den och vänder och tittar igen och jag blir lite förvånad den rullar inte ihop sig inte ens reser den "ragg" runt huvudet för att skydda sig. Surfar runt lite på Google och försöker skaffa info om igelkottar och jag hittar att den inte alltid kurar ihop sig den går på stora områden upp till 3 mil och den sover ca 18 tim/dygn.

Det är en strålande varm dag med över 20 grader varmt och den stackaren har inget skydd av gräset kvar och har ingen stans att söka skydd jag låter den ligga en liten stund medans jag söker info och den stackaren hittar en liten skuggig plats och sover en 3 Tim stenhårt.

Jag beslutar mig efter mycket om å men att hjälpa den till skogen som e precis bredvid, jag läste att igelkottar oftast är själva så då bestämde jag mig för att hjälpa den till en skuggig stökig skog. Jag har hållt utkik efter den men inte sett den så jag hoppas att jag gjorde rätt ;p

söndag 15 juli 2012

Some old things.........

Dom lata dagarna flyter på och ännu så har jag några lata dagar kvar att njuta av =)

Idag så har jag lullat runt lite bland blommorna i uterummet min "fragrans" har växt något enormt men i hörnet som den har stått är det bara den yttre delen som fått solljus så idag har jag flyttat runt så nu bor den på en annan ljusare plats och får sol från alla håll och inte bara ett.

Hittade en gammal "källarnyckel" som inte gick till något hos pappa för lite sen så den har jag lagt beslag på och hängt upp på väggen är på jakt efter fler så någon dag får jag nog bege mig på loppis jakt ;)

Nu ska jag ta tag i målningen vi målade om förra året men hann inte med kupan så den får jag nog ta tag i och göra klart men jag e ju så förgjordas höjdrädd men jag målade den ju en gång förra året och hade peppmusik i öronen och ålade mig uppför stegen och ibland kom det en harang med inte alltför flärdfulla ord men jag gör väl ett försök i år också så det kan bli klart någon gång .

måndag 2 juli 2012

Tid att njuta.........


Det bara exploderar i trädgården, jag bara njuter av all grönska och blomfägring. Dagarna flyter förbi, dom tas lite som dom kommer, men framförallt så är jag ute så mycket som möjligt och bara insuper allt. Har tömt kameran 2 ggr på en vecka med 800 bilder, har ingen lust att sitta och sortera & redigera det får tas i höst när det blir kallt och grått nu vill man inte vara inne utan det gäller att ta tillvara på stunden som är.

Försökte mig på att göra ett bildspel men det gick inte hem och näe jag får väl lära mig till hösten då tiden finns så det blir bilder i överflöd för det är många av dom vill jag lova  :) 


Vit brunnäva med nävan  " Particia "

Till min stora glädje så blommar pionerna, förra året kom det bara en massa blad, jag hade 3 men 2 överlevde den tuffa flytten och jag anser mig lyckligt lottad , dom 2 olika sorterna klarade sig och är helt underbara. Dom sticker upp med sina dunliknande blommor.



Festiva Maxima vacker som en dag.........




Sarah Bernhard med sitt rosa dun, så vacker hon är.........

Jag önskar fler pioner, det kommer nog sakta men säkert utökas i sortimentet, vill jag inte vara utan. Har satt dom vid grönsakslandet tillsammans med en liten ljusblå iris, det blir en fin inramning, jag ska utöka jordgubbs/smultronlandet med lite örter, så då får det nog flytta in lite fler pioner.


Härligt surr på bina i havet av kantnepetan både bin & fjärilar trivs =)


 Fick en Iris av min lilla syster från hennes trädgård, hon hade tröttnat på dom där stora bladen som aldrig blev någonting av, jag högg dom direkt. Förra året jag är inte helt  hundra men jag har för mig att dom hade ljust gula blommor då och i år har dom blåbrokig färg men lika vacker är dom för det, dom har även vuxit till sig ordentligt.


Rosorna blommar ju nu  också och fjolårets inköp "Flammentanz" och " Heidelberg" blommar i mångfald och lyser upp i sina röda färger så vackert.  "New Dawn " är på gång, "Mme Plantier " blommar i överflöd, det doftar helt ljuvligt men favoriten  är ändå "Icebergern" med sin cremevita färg. Den börjar lite försiktigt med rosa knopp och ju längre blomtiden är desto vitare blir damen och håller ända fram till frosten. Mme plantier är också en favorit. 



Som sagt, det händer massor i trädgården och jag njuter, fixar lite och snart ska vi sparka igång den nya stenaltanen med en rabatt nu när sambon också har gått på semester. I vintras skissade jag  på en L- formad rabatt men nu blir det en halvmåne rabatt med en stenläggning framför och mitt i rabatten ska det planteras ett träd som kan ge lite skugga och i framkant blir det nog några plantor smultron som man kan plocka och avnjuta.