fredag 30 december 2011

Reflections..............

2011 är snart slut,vad har det gångna året haft med sig,vad har jag lärt mig, ibland är det bra att stanna upp, kolla tillbaka och reflektera över året som gått. Snön kom tidigt redan i mitten av november och den låg kvar väldigt länge. Vi fick så mycket snö att kommunen hade svårt att veta vad dom skulle lägga alla snömassorna, men när vädret var fint och solen lös vilka vinterlandskap vi hade och den rena sanna glädjen som lös i varje barns ögon att äntligen kunna åka pulka, skidor och alla vinteraktiviteter. En heldag i pulkabacken med grillad korv, varm choklad




Våren gick i en rasande fart sen, helt plötsligt så hade sommaren redan kommit. Turisterna börjar att titta till sina sommarstugor, fjolårsriset rensas, årets första gräsklippning, det ligger vår i luften,  säsongen är igång. Det spirar i trädgården, planteras lite varstans och "nykomlingarna" väntar man spänt på att se blev det som jag tänkt mig. Jag hade planterat några solhattar i lysande röda färger som jag inte var riktigt 100 på men det blev riktigt bra, dom blommande villigt och länge




Sommaren började närma sig och med det så satte vi igång att gräva om och ur hela entrerabatten, många av växterna hade stått länge och dom växte på höjden men dom blev inte så frodiga som jag ville ha dom så allt grävdes upp, och rabatten grävdes djupare och i med ny jord, och så ner i jorden igen, självklart i en helt annan ordning än tidigare :p så till våren ska det bli lite spännande och se slutresultatet.  


Älskar ju rosor så mitt i stengången gjorde vi en 8 kantig rabatt med 3 rosor i, mot garageväggen flyttade in 2 klätterrosor. Slutet på hösten kom, nästan alla projekten hann att bli klara, det största projektet var vedboden. 


Så kom då vintern, allt lugnade ner sig och man kunde med gott samvete börja skissa på projekt inför 2012. 2 nya rabatter är uppskissade , nästan helt klara.



Vad har då 2012 i sikte. Jag står inför ett av mina livs tuffaste utmanningar men jag har fått med en vän på att börja träna regelbundet, under en 6 månader period till att börja med och den som gått ner mest %entuellt sett får en spaawekend  som förloraren får bekosta men man får ändå följa med. Vi bor ju inte så nära varandra heller ca 30 mil, men det blir en utmanning, jag hatar att träna promenera är jätteskönt och som hundägare ett måste, cykelturer är också rogivande men gym, annat har jag aldrig förstått mig på men det ska bli lite spännande, som sagt en utmaning att gå från soffpotatis till träningsfreak :p

Annars så hoppas jag på ett kanonår trädgårdsmässigt sett, nya utmanningar som vänta rrunt hörnet. 

Önskar er alla ett gott nytt och gott slut på 2011, när jag började att blogga var det för egen del, och nu är det många som besöker, lämnar små rader, det värmer gott, ett stort tack för att ni följer mig i min vardag. 

Kramar 
  

onsdag 21 december 2011

Ordlös onsdag - valfri bild

En ordlös onsdag valfri bild , en bild från i somras. Vy över yttre hamnen vid skymmning. 







Fler bidrag hittar ni här

måndag 19 december 2011

Its all about the details.....

Oftast är det det "lilla" som gör det, jag trivs så bra i vårt uterum. Alltid drömt om ett uterum där växter frodas, som man kan nyttja länge om hösten, tidigt om våren men det blev bättre än så, vi använder det året om, det är högt i tak, ljust och luftigt, en kamin som värmer, sprakar i hörnet och vattenburen golvvärme till att värma kalla fötter. Förra julen så hade vi julmiddagen här och så blir det i år. Älskar detta rummet så, jag mår bra att bara få sitta i fåtöljen, njuta av vyerna i trädgården.


Julgranskulor i ett rör för att ge lite julstämning......


En väldoft från hyacinten sprider sig i huset



lite röda röda ljuslyktor att tända vid mörkrets intåg





torsdag 15 december 2011

Julpyssel....

Nu ruschar det verkligen till jul, igår passade jag på att göra lite julgodis, wienernougat och riscrisp och tom egengjorda chokladpraliner :)


Wienernougat






150 g mörk choklad
250 g nougat
100 g flagad mandel


Rosta mandeln gyllene i en inte allför het panna, ställ åt sidan.  Skär nougat och den mörka chokladen i mindre bitar, smält över vattenbad. När allt smält blanda ner den rostade mandel försiktigt så mandeln inte går sönder.

Häll upp massan i en form typ brödform som är klädd med ett bakplåtspapper, ställ att svalna ordentligt, skär den sen i mindre bitar ca 36-40 bitar får man ut. Gott till kaffet eller till julens gottebord.

När vi ändå är inne på godis, sötsaker så kunde jag inte låta bli en av Lindts chokladkakor, jag är inget större fan av den mörka chokladen fransk nougat går bra men sen är det lite stopp men denna hade en jordgubbskräm, en mörk chokladmousse så nyfikenheten tog över, jadå den funkar till kaffet, även till den stora tekoppen. Jordgubbskrämen är lte syrlig, så smakerna gifter sig fint, bara 1-2 rutor behövs sen är man nöjd.



I år kommer tomten x-tra tidigt medans jag pysslat , kört dammsugerace så har vi fått en fin liten trälåda med najadlax, 2 sillsorter, så en vällagrad ost , tack kära granne :), sen kom ett blomsterbud, med en vacker julgrup men där gäckar nyfikenheten fortfarande för det fanns ingen avsändare men den står så fint på allrumsbordet, lyser upp :) vem den än kommer ifrån så ett jättetack , med det så önskar jag er en trevlig torsdagskväll





KRAMAR

måndag 12 december 2011

Härlig saffranskaka

Haft en av småsystrarna på besök, en liten fika stund. Så jag passade på att veva ihop en härlig saffranskaka såhär i adventstider. 3:e advent har passerat, nu rushar det mot jul :)

Jag bjuder på receptet på denna ljuvliga kaka, så håll till godo, pröva gärna den gör dig inte besviken jag lovar :)

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
0,5 g saffran ( 1 kuvert)
kokos till formen

Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret, låt svalna lite. Koka upp mjölken tillsammans med saffranet smaken från saffranet kommer fram bättre då, blanda saffransmjölken med det smälta smöret, blanda ihop med äggsmeten.

Blanda ihop, mjöl, bakpulver, salt och vänd ner i smeten. Smörj och bröa en form med kokos, häll på smeten. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 min i 175 grader. Låt kakan svalna något och stjälp upp den på ett fat och pudra över lite florsocker.

Avnjut med en stor kopp te eller kaffe, vill du så servera en klick lättvispad grädde till .



onsdag 7 december 2011

Vissen..............


Idag så känner jag mig vissen. har haft lite ont i halsen men i morse när jag vaknat så hade jag visst lyckats få in en hel rulle med taggtråd, kroppen ömmar, jag blir ju så förfärligt ynklig eftersom det sätter sig i ryggslutet, varenda stöt eller slag känns i hela kroppen :( , så hade jag bara yrat i morse när jag skulle prata med mannen innan han gick till jobbet, lite feber kanske ??????

Men 1 timmes promenad har jag lyckats kämpa mig igenom, nu väntar en dusch för att få upp lite värme inte ens brasan värmer fullt ut , men jag har ju så förgjordat mycket att stå i så jag hinner inte med att ligga sjuk så in i duschen , ner med lite c vitaminer, lite Panodil, några halstabletter sen ska jag nog vara nogorlunda på banan igen :)

Önskar er en trevlig onsdag.