tisdag 30 mars 2010

Vårsol

Strålande solsken ahr vi idag och +11 grader. Börjar bli varmt med vinterjacka på idag men det är så skönt att köra upp näsan i vädret och njuta av strålarna. Dessa små irisar blomamr hos mig idag färgstarka små skönheter. Ha en bra dag.

fredag 26 mars 2010

Inte utan.....

min kamera. Idagarna 2 har vi haft ett riktig tvårväder, det är helt underbart. Snön är så gott som borta, vi har ahft 2 siffrig värme på termometern. Så i 2 dar har kameran bott på min axel och framför näsan, man ser riktig thur naturen ändrar sig dag för dg och sakta gör sig redo för våren.
Änderna simamr och man ser ännu att vintern har ett litet övertag över vattnet och isen ligger tunn.
Den här vyn möttes jag av igår när jag promenerade med hundarna i slottsskogen och kom ner till strandvägen snön smälter fort, vattnet hinner inte undan.


Till min stora glädje så såg jag knoppar på Irisen jag fick för ett par år sen tidigare har bara bladen kommit upp men nu så skymtas det knoppar, jag ler =) ska bli spännande att se färg den ska vara blå men knoppen ser lite mer åt det svarta hållet så det blir spännande. Ha en trevlig helg.

onsdag 24 mars 2010

Provar på en ny fotoutmaning, det är fotografering av något med vatten så här är mitt bidrag till temat watery wednesday och fler bidrag hittar du här . Ha en fortsatt trevlig onsdag.

tisdag 23 mars 2010

Kvartett

Idag så regnar det ute men en promenad på förmiddagen hanns med, idag en kvartett med blomster för det längtas så efter att få njuta av naturens små skönheter lite varstans. Ha en trevlig tisdag.

måndag 22 mars 2010

Viljan är stark

Idag så har vi haft en riktigt fin dag så efter att avslutat mitt nattpass så såg jag direkt att det skulle bli en fin dag. Gryningen var vacker, solen strålade så sömnen fick strypa lite på foten idag för att jag skulle hinna njuta lite av det fina vårvädret som skulle bjudas på idag. Så på fm så kastade jag mig upp och ut och tog med kamera, trädgårdsdagbok och penna.

Lite städning i trädgården har jag gjort idag och med förväntan så har ajg petat lite och krypit på alla 4 för att se vad som händer för visst händer det saker, det ganksa så fort nu. +7 grader har gjort att mesta dels av snön är borta och fram kommer gräsmattan och rabatterna.

Vid dammen så händer det saker, det är väl där dom största förändringarna ligger. Vintern har gått hårt åt dammen och 5 döda fiskar har jag fått fiska upp ur dammen :( , men växterna har klarat sig desto bättre funkiorna är på väg upp likaså veronikan. Har klippt bort avbrutna grena rpå syrenbuddlejan, den börjar nu få lite storlek endast den vita är lite klen men dom brukar ju vara lite kinkiare.

Irisen kämpar tappert mot snön, sakta kämpar den sig upp mot solens värmande strålar.......

aklejbladen börjar komma upp.....

Kan inte namnet p åden men den är dubbel och svart och en rikitg stilig sak, till min stora glädje så har jag sett en fler aklejblad 40 cm ifrån dom andra så ajg hoppas att det är en förökning p ådens varta elelr så kanske bara kanske överlevde den böåa som jag grävde upp hos pappa. Där har jag lite planer på att ändra lite och gräva om i det område där aklejan står finns iris men dom har inte blommat på många år så dom åker nog upp ur jorden och ner kommer något annat håller på att fundera ut lite olika växter som kan tänkas göra aklejan sällskap.

Tulpanbladen har kommit upp en bit....

Det är så spännande att gå runt och kolla vad som kommer upp, vilka förändringar som ska ske. Har plöjt mig igenom 4 trädgårdsböcker nu och det känns lite som att huvet ska sprängas av alla ideer, som ploppar upp. Skulle vilja sätta några fler rosbuskar i trädgården och jag har en Mme Plantier som jag inte tror överlevde sin flytt när vi la muren på framsidan i våras, men jag har sett lite blad och några knoppar så kanske har den överlevt men för säkerhets skull så får det bli att investera i en till och gräva ner den är ju så ljuvlig och doftar så gott & i renaste vitt. Lånade hem en bok om rosor " Rosor för förnuft och känsla" den satte verkligen igång rosbegäret ännu mer men en ros som jag blev lite sugen på är " Diamant", jag funderar på att sätta den i kruka. Rosen "Icebeger" finns som klättervariant och det går även att stamam up pden så kanske ger jag mig på ett försök att stamma upp den, har en i entrerabatten,och den är så ljuvlig.


Syrenen står i sprängfulla knoppar, det är en fröjd när dom blommar. Jag skulle vilja plantera in lite fler träd också men jag har så svårt att välja vad. Ska det vara fruktträd eller någon lönn av någon sort. På önskelistan står ialla fall ett japanskt körsbärsträd och magnolia. När vi började anlägga trädgården så ville jag inte ha några fruktträn för alla getingar vilka jag inte gillar men dras blommning är ju så underbar, frukten att kunna plocka in från trädgården och göra en äppelpaj så jag är lite kluven. Det har ju flyttat in ett litet äppelträd hos oss så det kanske blir fler. Oj vilket långt inlägg det blev men det är svårt att låta bli det snurrar av så många ideer och vill ha växter. Ha en fortsatt trevlig måndags eftermiddag och kväll.


torsdag 18 mars 2010

Torsdagsfoto - Svartvitt landskap

så är det då torsdag igen och dags för en ny fotoutmaning, denna vecka är det svart/vitt landskap. Jag bjuder p ådenna bild, den är tagen från Ronnebybrunn, den lilla kanal där det ligger båtar längs kanterna, den är så mysig med sina lummiga träd vars grenar hänger ner över den. Fler bidrag finner du här

onsdag 17 mars 2010

Charmanta herrar

Här hemma har vi 2 charmerande shäferkillar, Ricky och Leo. Ständiga föleslagare som förgyller och sätter guldkant på tillvaron. Det blir mycket skratt & glädje om dagarna. Det är bus och lek men även ett lugn då vi tar igen oss lite.



Ricky som är en kille på 13 och en blandning mellan shäfer/labrador är en kille som börjar bli till åren, en livsglad kille. Vandra på allvaret och bada i havet är stora favoriter. Att ligga i gräsmattan och sola i solskenet är också en favorit och tar det gärna lugnt. En riktig lugn och stabil familjekille, har inte så mycket av schäferns psyke mer än schäferns pipighet och labradorens psyke. På kvällarna så vill han gärna vila , det själv





Leo är en kille på 5 & han kom in i våra liv för 2 år sen , är ett rikigt yrväder. Alltid full fart, vaksam lugn & stabil men vill alltid att det händer något. Mår som bäst på allvaret spårandes och är en väldigt arbetsvillig kille. En lugn familjekille och på kvällarna lägger han sig gärna neranför soffan och är nöjd med en klapp på magen.



Nyfiken men alltid med ett vakande öga.....


Dessa 2 herrar förgyller vår vardag, dom är så underbara små charmerande grabbar.




tisdag 16 mars 2010

Det knoppas

Idag så har vi haft strålande solsken, varmt i luften rena vårvädret :) Har ahft altandörren öppen ut till uterummet idag så medans jag kört ett dammsugerace så har hundarna passat på att ligga på en filt och sola i solgasset, katterna har varit ute hela dan och nu sitter dom i fönstrena och solar. Alla gilalr vi ljuset.

Jag har även tittat till min pelargon dom engelska jag hade klarade inte vintern men dom en liten rackare kalrade sig dock ingen engelsk men en mårbacka skulle jag tro i nån röd/rosa färg, jag hittade några knoppar. Någon lärd människa ahr sagt mig att man ska knoppa dom men det skär i mitt blomsterhjärta så dom får vara kvar, lysa upp lite :)



Står så ljust och fint i söderfönsttret, jag har några som står i vatten som ska planteras så fort det blivit lite rötter. Knippsade några skott så till somamren så blir det större fägring att njuta av. Får inskaffa några engelska sorter igen det finns ju så många vackra pelargonsorter så några till blir det nog.


Idag när vårkänslorna ändå här är så ska jag passa på att göra i ordning uterummet så vi kan sätta ut möblerna igen efter vinterförvaringen i garaget.

fredag 12 mars 2010

Längtan

Nu gör sig verkligen längtan till våren påmind. Årets frö & växtkataloger dimper ner i lådan med jämna mellanrum. Häromdan kom Hortogreens katalog. Det är nu man verkligen väntar på att få köra ner fingrarna i jorden, plantera, rensa och framförallt skapa illusionerna vi gått och funderat och klurat på under den långa vintern. Det som planterades i höstas väntar man lite spänt på att få se om det blev som man tänkt sig eller tom bättre.


Ååhh vad jag längtar och att få se dom små vårtecknena komma, få känna dofterna, hur ljuset sirlar sig genom träd & buskar hur det leker sig fram i trädgården, studsar mot alla färgerna och skapar både mystik och igenkännande, så att vara beredd med kameran att förverkliga allt detta men det viktigaste är dock ej att glömma att njuta av allt för det går ju så onekligen fort.

Att på morgnen kunna ta med sig koppen med te och sätta sig på en stol och bara insupa allt, hämta kraft att ha med sig under dagen. Ja du våren för mig får du allt komma när du vill helst ganska snart för jag längtar verkligen efter dig =)




måndag 8 mars 2010

Vandring

Idag har vi haft ett relativt vackert väder. Kallt men med strålande sol, helgen ahr också bjudit på vackert väder. Förra veckan så var det milt många dagar, snön smälte men så kom ett litet bakslag med vita flingor fallandes men med dagens vackra väder så blev det en liten vandring i trädgården för att se lite närmre hur hårt vintern gått åt den.


en liten dagliljefrökapsel står så ståtligt upp ur snön.

Från köksfönstret så ser vi det lilla äppelträdet som sambon fick förra året i 30 års pressent, visst har vi sett spår från harar, men nu så var det ordentligt luggslitet. Vintern ahr varit hård mot dom stackarna, så bark , grenar har dom tuggat i sig, ganska långt upp på stammen men jag inbillar mig i alla fall att det inte gått någon större nöd på äppelträdet.
Nu är det ljusar elängre också , det är så skönt att det fortfarande är ljust till efter 6 på kvällarna, man kan vara ute , njuta lite av att ljuset är på väg tillbaka. Hundarna älskar att vara ute, nu när det inte är fullt så mycket snö liggandes så är det gott att få ligga , njuta lite av solens varma strålar, tugga på lite boll.

Leo lillkillen på 5 år älskar att få springa av sig ordentligt men idag passade herrn bättre att få ligga, tugga på sin boll en stund. Ha en fortsatt trevlig måndagskväll :)